Türkiye savunma sektörünün yenilikçi ve dinamik gücü Katmerciler, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21’e ikisi yeni olmak üzere üstün niteliklere sahip dört araçtan oluşan güçlü bir portföyle katılıyor. Şirket iki yeni zırhlı aracının tanıtımını da ilk kez IDEF’21’de yaptı.
11 Ağustos 2017 tarihinde Trabzon Maçka’da terör örgütü tarafından katledilen 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün adı verilen 4×4 Meskun Mahal Müdahale Aracı EREN, ilk kez bu fuarda sektörle buluştu.
Segmentinin en güçlü muharebe aracı olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla lansmanının yapıldığı 2016 yılından bu yana ülkemizde ve uluslararası alanda yoğun ilgi gören 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı HIZIR’ın daha üst versiyonu olan HIZIR II de şirketin lansmanını yaptığı ikinci araç olarak fuarda yerini aldı.
Katmerciler, ilk tanıtımlarını yaptığı iki yeni aracın yanı sıra ülkemizin savunma ve güvenlik envanterine kazandırdığı araçlardan iki tanesini daha standında sergiliyor. 4×4 Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ ile İnsansız Kara Aracı (İKA) konseptinin Türkiye’deki ilk örneği olan ve mini tank olarak da adlandırılan Orta Sınıf 2. Seviye İnsansız Kara Aracı (O-İKA 2) UKAP’ı Katmerciler standında görmek mümkün.
1985 yılında kurulan, 2010 yılından bu yana halka açık bir şirket olarak Borsa İstanbul’da işlem gören, Ankara ve İzmir’de her biri 32 bin metrekarelik üretim tesislerine sahip, güçlü Ar-Ge Merkezi ve nitelikli insan gücüyle kendi araçlarını tasarlayıp geliştiren Katmerciler, ziyaretçilerini, 7. Salonda bulunan 702A nolu standında ağırlıyor.
İşte, Katmerciler’in fuarda sergilediği, EREN, HIZIR II, KIRAÇ ve UKAP’ın temel özellikleri ve üstünlükleri.
EREN: Terörle Mücadelede Etkin Güç
Katmerciler, 4×4 Meskun Mahal Müdahale Aracı EREN’i fuarda ilk kez tanıttı. Araca EREN adı, 11 Ağustos 2017 tarihinde Trabzon Maçka’da 15 yaşında terör örgütü tarafından katledilen Eren Bülbül’ün adını yaşatmak için verildi. Araca bu adın verilmesinin bir diğer sebebi ise, Eren Bülbül’ü kurtarmak isterken onunla birlikte şehit düşen Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik’in anısına duyulan saygının ifadesi olması.
Türkiye’nin teröre karşı öfkesinin sembolü haline gelen Eren Bülbül’ün adını ve kahraman Ferhat Gedik’in hatırasını yaşatacak olan ve terörle etkin mücadelede özellikle şehir içi operasyonlarda güvenlik güçlerinin yeni gücü olacak EREN’in üstün özellikleri şöyle:
250 beygir gücündeki EREN, düşük silueti, dar ve kısa gövde yapısı, kısa dönüş yarıçapı ile meskûn mahalde yüksek manevra ve performans sergileyecek yapıya sahip. Yüksek karın altı mesafesi, üstün tırmanma ve yan eğim kabiliyetleri, yüksek yaklaşma ve uzaklaşma açıları ile göz dolduruyor. Araç 5 kişilik olup 7 kişiye kadar çıkartılabiliyor.
Yüksek balistik korumaya sahip araç, hafif monokok gövde yapısına karşın, kullanılan zırh teknolojisi ile mayınlara ve el yapımı patlayıcılara karşı üstün koruma sağlıyor.
Yüksek ivmelenme ve azami sürate karşın 4×4 tahrik sistemi ve helezon yaylı tam bağımsız süspansiyon sistemi gibi özellikleri sayesinde üstün arazi kabiliyeti sunuyor.
Güçlü motoru, tam otomatik şanzımanı, alçak ve yüksek hızlı devir olmak üzere iki hızlı transfer kutusu ve diferansiyel kilit sistemine sahip dingilleri ile donatılmış olan araç, şehir içi kullanımında olduğu kadar off-road koşullarında da kullanıcıya konfor ve kullanım kolaylığı sunuyor.
Uzaktan kumandalı stabilize silah sistemiyle hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabiliyor, otomatik hedef takip sistemi bulunuyor. Gece-gündüz görüşü, balistik hesaplama, mesafe ölçme, bilgisayar tabanlı atış kontrol fonksiyonları, mühimmat sonu uyarısı, ihtiyaç halinde manuel kullanım imkanı, yüksekliği ve eğimi ayarlanabilir direksiyon, patlak-gider lastik EREN’i güçlü kılan diğer bazı özellikler.
Sıcak ve soğuk iklim şartlarına (NATO standartlarına uygun) olarak tasarlanan araç 360 derece çevresel farkındalık sistemi, kurtarma vinci, sis havanı, otomatik yangın söndürme sistemi gibi opsiyonel sistemlerle sunuluyor.
-
HIZIR II: Daha Heybetli, Agresif ve Korkutucu
Lansmanı 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip rdoğan tarafından yapılan 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç HIZIR, segmentinin en güçlü muharebe aracı olarak tanındı ve ilgi çekti. Üstün özellikleriyle uluslararası alanda da beğeni yarattı ve sadece ülkemiz envanterine girmekle kalmadı, kısa sürede ülkemizin ihracat değeri haline geldi, dost ülkelerin envanterlerine girmeye başladı.
HIZIR’ın üstün özelliklerinin korunduğu, tasarımı yenilenmiş, teknik kapasitesi artırılmış, geliştirilmiş bir üst versiyonu olarak tanımlanabilecek HIZIR II’yi HIZIR’dan farklı kılan temel özellikleri şöyle özetlemek mümkün.
Personel kapasitesi 9’dan 14’e çıkarılarak daha çok personel taşıma imkanı sunuluyor. Kuleli Hızır II’lerde ise personel sayısı 13 olacak. Arka kapak yerine arka tarafa rampa konularak daha hızlı inme binme imkanı sağlandı.
Standart öne doğru oturma düzeni, diz mesafesi artırılmış olarak karşılıklı oturulacak şekilde değiştirildi. Böylece arkadaki 12 personelin daha rahat oturabileceği bir oturma düzeni getirildi.
HIZIR II, HIZIR’a göre daha heybetli görünümüyle düşmana korku salacak bir araç. Araç burnu yeniden tasarlandı. Standart görünüm yerine daha agresif bir görünüm kazandırıldı. İki parça olan ön cam tek parça halinde genişletilerek görüntü alanı iyileştirildi.
Stepne piyasadaki diğer zırhlı araçlarda olduğu gibi HIZIR’da da araç arkasındayken HIZIR-II’de karın altına alındı. Böylece araç ağırlık merkezi yere yaklaşarak ekstrem sürüş koşullarında devrilmelere karşı çok daha dengeli ve daha iyi slalom sürüş özellikleri olan bir araç ortaya çıktı. Ayrıca lastik değiştirme operasyonu kolay ve hızlı hale geldi.
Diğer Katmerciler araçlarında olduğu gibi tamamen Türk mühendisliğinin ürünü olan HIZIR II, HIZIR’daki diğer tüm özellikleri devam ettiren bir araç. NATO standartlarında geliştirilen araç güçlü zırhı ve V tipi monokok gövdesiyle mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek koruma sağlıyor. Mayına dayanıklı, enerjiyi emen özellikteki koltuk, personelin korumasını artırıyor.
400 beygir gücündeki araç, kırsal ve kentsel alanlardaki yoğun çatışma koşulları altında yüksek performans gösterecek şekilde tasarlandı. Uzaktan komutalı stabilize silah sistemiyle hareket halinde ve hareketli hedeflere ateş edebiliyor.
HIZIR II, HIZIR’a göre daha heybetli cüssesi ve agresif görünüşüyle dost olmayan güçler üzerinde korkutucu etkisi daha yüksek bir muharebe aracı olarak IDEF’21’in gözde araçlarından birisi olmayı yine hak ediyor.
-
KIRAÇ: Emniyet’in Aktif Kullanımında
4×4 Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’nın ihtiyacına yönelik, tamamen özgün bir çalışma olarak geliştirildi. Daha önce üretilen olay yeri inceleme araçlarından çok daha üstün özelliklerle donatılmış olay yeri inceleme ve mobil kriminal inceleme aracının içinde ofis bölümü, delil muhafaza bölümü, laboratuvar bölümü gibi çeşitli bölümler bulunuyor.
KIRAÇ, Emniyet Genel Müdürlüğü için üç farklı konfigürasyonda üretildi: Zırhsız Olay Yeri İnceleme Aracı, Zırhlı Olay Yeri İnceleme Aracı ve Zırhsız Kriminal Laboratuvar İnceleme Aracı. Aktif olarak sahada, olay yeri incelemede ve kriminal laboratuvar incelemelerinde kullanılmakta olan araçlarda; atış mesafesini ve yönünü tespit sisteminden delil analiz cihazlarına, otomatik parmak izi sisteminden (APFIS) kimyasal analize, delil muhafaza sisteminden internet ve uydu sistemine birçok sistem yer alıyor.
Tasarıma bağlı olarak, 27+1+1 personele kadar taşıma kapasitesi bulunuyor. Tam bağımsız süspansiyon sistemi ve otomatik şanzımanlı 4×4 özellikleri sayesinde, her türlü hava ve yol koşulunda mükemmel hareket kabiliyeti sunuyor. KIRAÇ araç platformunun ekstra yük kapasitesi, farklı seviyelerde balistik koruma ve çok yönlü ekipman kullanımına olanak sağlıyor.
360 derece kamera ve GPS sistemiyle bulunduğu bölgeye hakim oluyor. Opsiyonel olarak gizli zırhlandırma yapılabilen araçta ön ve yanlarda atış mazgalı bulunabiliyor.
KIRAÇ, özel bir görünüme sahip olmasına rağmen dikkat çekici teknik özelliklere de sahip. Araç içinden kumanda edilebilen diferansiyel kilidi, yüksek karın altı mesafesi, dik ve yan eğim kabiliyetindeki üstün yeteneği, kısa dönüş yarıçapı ve özellikle şehir içinde yüksek manevra kabiliyeti bunlardan sadece birkaçı. Araçta merkezi lastik şişirme sisteminin yanı sıra patlak-gider lastikler kullanılabiliyor.
Katmerciler tarafından tamamen işlevine uygun özgün bir araç olarak geliştirilen KIRAÇ, yabancı ülkelerin de merceği altında.
-
UKAP: İnsansız Kara Aracının Ülkemizdeki İlk Örneği, Mini Tank
Ülkemizdeki İnsansız Kara Aracı (İKA) konseptinin ilk örneği olan ve Türkiye’nin ilk insansız mini tankı olarak da adlandırılan Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP), Katmerciler’in İKA konseptinin de ilk ürünü. UKAP, bir kumanda kiti aracılığıyla tüm fonksiyonları uzaktan yönetilebilen, farklı ihtiyaçlara göre kolaylıkla konfigüre edilebilen, zırhlı ve paletli bir platform.
Üzerinde Aselsan’ın SARP atış kulesi, yani Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi ve uydu haberleşme sistemi bulunan ilk İKA örneği olan Orta Sınıf 2. Seviye İnsansız Kara Aracı (O-İKA 2), Katmerciler-Aselsan işbirliğiyle Türk savunma envanterinde yerini almaya hazırlanıyor. Dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu bu imkan ülkemizin ihracat potansiyelini de yükseltiyor. İHA ve SİHA’larda olduğu gibi İKA’larda da ülkemizin önü açık.
SARP sistemiyle koordineli çalışacak elektro optik sistemi, radar sistemi, haberleşme sistemi vb. sistemler de araca entegre edilebiliyor. Uydu kontrol sistemiyle 5 kilometre mesafeye kadar uzaktan kumanda edilebiliyor. Aracın elektrikli ve hibrit modelleri bulunuyor.
Katmerciler’in insansız kara aracı konsepti, çok farklı işlevlere yönelik araçların geliştirilebildiği bir platform olma özelliğine sahip. Üzerine yerleştirilecek termal ve hareketli kameralar ve sensörlerle bir sınır ve keşif gözlem aracı haline gelebilir. Mayın temizlemede fonksiyoneldir. Platform üzerine kurşun geçirmez bir hazne yapılarak çatışma bölgelerinden yaralı kurtarmak üzere kullanılabilir. Faydalı yükleri, askeri mühimmat ve teçhizatları taşıyabilir, gerektiğinde ağır araçları çekebilir.
-
GENİŞ PORTFÖY, YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER
Geniş bir savunma araçları portföyüne sahip şirket, ürünlerini beş ana kategoride topluyor: 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar, Özel Ürünler, Zırhlı İş Makineleri, Görev Odaklı Özel Amaçlı Araçlar ve Zırhlı Lojistik Araçlar.
Katmerciler’in ürün portföyünde şu araçlar yer alıyor: 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar HIZIR ve HIZIR II, 4×4 Meskun Mahal Müdahale Aracı EREN, Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP, 4×4 Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ, 4×4 Sınır Güvenliği Aracı ATEŞ, 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı KHAN, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), Zırhlı Ambulans, 4×4 Zırhlı Komuta ve Devriye Aracı Gizli Zırhlama Sistemi NEFER, Koruma Kalkanı, Uzaktan Kontrollü Çok Namlulu Gaz Atar Sistemi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Paletli Ekskavatör, Zırhlı Kazıcı Yükleyici İş Makinesi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Belden Kırmalı Yükleyici İş Makinesi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Dozer.
Zırhlı Lojistik Araçlar kategorisinde ise çatışmalı veya riski yüksek bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilmiş Zırhlı ADR’li Akaryakıt Tankeri, Zırhlı Otobüs, Zırhlı Low-Bed Treyler, Zırhlı Damper, Zırhlı Su Tankeri, Zırhlı Teleskobik Forklift ve Zırhlı Kurtarma Aracı bulunuyor.